Wat schreef Giphart? Wat schreef Asibot?

Mignon VisserNieuws

Veel lezers vroegen zich de afgelopen weken af wie nu precies welk deel van het unieke Nederland Leest-experiment voor zijn rekening had genomen. Welke letters, woorden of zinnen van het 10e verhaal bij ‘Ik, robot’ zijn er geschreven door bestsellerauteur Ronald Giphart en welke door de literaire robot Asibot?

Op www.asibot.nl/giphart is het verhaal ‘De robot van de machine is de mens’ nu voor iedereen te lezen, met kleuren is in de tekst zichtbaar wie wat schreef. Zo wordt duidelijk dat beiden ongeveer de helft van het verhaal voor hun rekening hebben genomen. Richting het slot van het verhaal is te zien dat Ronald Giphart, als dirigent van het schrijfproces, meer en meer moest ingrijpen om tot een mooi plot te komen.

Opmerkelijke zinnen van Asibot

Asibot gaf een van de belangrijke personages een baard:

“De man heeft een grote baard en een gezicht dat ik niet ken.”

De literaire robot komt ook met een beangstigend inzicht:

“De Machines hebben de Aardlingen niet meer nodig, andersom wel.”

Even later schrijft Asibot:

“Robots zijn er voor de mensen, mensen zijn er voor zichzelf.”

Er zitten soms echt tekstuele pareltjes bij:

“Ik wil wat hij te zeggen heeft misschien niet horen, maar ik weet dat ik het niet zou kunnen verdragen als ik niet naar hem zou luisteren.”

Ook in de laatste alinea schreef Asibot nog mee:

“Door de schepping van de dingen die in de eenentwintigste eeuw gebeurden, is er iets wezenlijks veranderd.”

Over Asibot

Asibot werd speciaal voor Nederland Leest ontwikkeld door onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen. Het is een wereldprimeur, niet eerder schreef een bestsellerauteur op dit niveau samen met een robot. Tot en met 30 november kan iedereen nog samen met Asibot schrijven via www.asibot.nl.

Winnaar bekend bij slotdebat

Op 30 november is er een Nederland Leest slotdebat over robotica in Bibliotheek het Kruispunt in Barendrecht. Die avond wordt de uitslag bekend van de ‘Robo-barometer’, dat is de online poll op de website waar heel Nederland zijn mening over robotica kan geven aan de hand van zes stellingen: geefjemening.nederlandleest.nl. Ook wordt dan de winnaar van de AD-schrijfwedstrijd uitgeroepen.

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). NBD Biblion is hoofdsponsor.