Vijf subthema’s bij ‘voeding’

Al voordat de mens ontdekte zelf vuur te kunnen maken en zo voedsel kon garen en braden, ontwikkelde zij ook haar smaakervaringen: zuur, zoet, zout, bitter en umami. Sommigen wetenschappers voegen daar tegenwoordig als zesde de vetsmaak aan toe.  Om de vijf vast te houden geven we het thema voeding vijf  subthema’s mee:

  • Koken

Stoven, bakken, braden, grillen, smoren of roken; zoveel stijlen, zoveel smaken.  En over elke techniek bestaat er wel een kookboek om de  finesses in de vingers te krijgen. Vegan, vegetarisch, Midden-Oosten, moleculair koken, Aziatisch of juist weer veel (vlees of groente) op de bbq. Hoe ziet de nieuwste trend eruit: oud-Hollandse gerechten. Er komt binnenkort een kookboek over Hollandse (cafetaria) snacks van 24Kitchen chef Danny Jansen.

  • Cultuur en lifestyle

Cultuur- en standsverschillen, historische ontwikkelingen en eten met de rechterhand. Wat doet de Koning als de eregast het vingerkommetje leegdrinkt? Eten en drinken als de grote sociale, verbindende factor en dat gaat niet zonder Instagram en chefs als de nieuwe popsterren.

  • Gezondheid

Tegenwoordig overlijden er meer mensen aan obesitas dan aan ondervoeding (Global Burden of Disease.) Wat doet al dat eten met ons en waarom worden sommige Japanners en Italianen zo oud? Rauwe vis, olijfolie? Waarom eten wij tegenwoordig zes keer zoveel van het ‘nieuwe gif’ (suiker) als onze grootouders? Is de Schijf van Vijf nog wel actueel en objectief genoeg?

  • Voedingstechnologie

Is de sojatrend wel zo gezond als deze massaal genetisch is gemanipuleerd en heel veel ontbossing op haar conto heeft staan? Hormonaal kalfsvlees. Een vegetarische slager die 2e wordt in gehaktballenwedstrijd. Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. Hoe blijven we dat en willen we dat? Komt ons eten in de toekomst alleen nog maar uit kassen? Of uit laboratoria?

  • Milieu

Hoeveel Aardes heb je nodig voor 7 miljard omnivoren? Met wat New York weggooit, kun je Amsterdam voeden. Koeien produceren meer CO2 dan ons lief is, ook de biologische. Wat doet al het landbouwgif met de landbouwproducten die over de gehele wereld verbouwd worden en naar alle uithoeken van deze aardbol geëxporteerd worden? Moet echt iedere groente in een plastic verpakkingszakje?