Terugblik op Nederland Leest 2016

Victor ZwaanNieuws

De campagne Nederland Leest werd dinsdag 1 november afgetrapt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Eerste Kamer op het Binnenhof in Den Haag. Voor de 11e editie van Nederland Leest stond er in plaats van één boek, één thema centraal, namelijk democratie. Door het thema werd er niet alleen gestimuleerd om Nederland aan het lezen te zetten, maar ook om Nederland te laten debatteren in de bibliotheek.

nll_aff_geefjemening_231Biblio-barometer
Via de zogeheten Biblio-barometer werd er gepeild hoe Nederland denkt over het thema Democratie. Onder het motto ‘Geef je mening, krijg een boek’ konden mensen hun mening geven over vijf stellingen rondom democratie en vervolgens een gratis boek naar keuze ophalen bij de bibliotheek. Zij konden hierbij kiezen tussen drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabel Allende en Morten van Anna Levander.

In de eerste twee weken van de campagne bleek dat al bijna 50.000 mensen hun stem hadden laten horen via de Biblio-barometer. Door dit grote succes werd er ook een Biblio-barometer Junior gemaakt voor kinderen tussen 10-14 jaar. De uitslagen van beide Biblio-barometers werd bekendgemaakt op 30 november, de laatste dag van de campagne.

Slotdebat Nederland Leest
Gedurende de maand november werden er veelal debatten georganiseerd in bibliotheken door het hele land. De campagne Nederland Leest werd op 30 november afgesloten met maar liefst 13 slotdebatten in vrijwel elke provincie in Nederland. Enkele politici en bekende Nederlanders namen hieraan deel, waaronder Özcan Akyol rapper Fresku en Dominique van der Heyde.

Bekijk hier de foto’s van het Slotdebat in Bibliotheek Utrecht >

Bekijk hieronder een samenvatting van het Slotdebat in Bibliotheek Utrecht.

(Credits: RTV Utrecht)

Slotdebat Nederland Leest Junior
Voor de kinderen van 10-14 jaar werd er speciaal op woensdagochtend 30 november een Slotdebat Nederland Leest Junior georganiseerd in Utrecht door Bibliotheek Utrecht. De leerlingen van maar liefst acht scholen kwam samen om met elkaar te debatteren over het thema Democratie. Auteur Lydia Rood was ook aanwezig om enkele fragmenten voor te lezen uit het Nederland Leest Juniorboek Strijd om het Drakeneiland. Aan het eind van de ochtend werden de beste debathelden benoemd door de jury.

Bekijk hier de foto’s van het Slotdebat Nederland Leest Junior >

Bekijk hier een kleine samenvatting van het Slotdebat Nederland Leest Junior.

(Credits: RTV Utrecht)