Nederland Leest geopend in Eerste Kamer

Nederland LeestGeen categorie

De 11e editie van Nederland Leest werd dinsdagochtend 1 november geopend in ‘het hart van de democratie’. In de Eerste Kamer op het Binnenhof in Den Haag reikte Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, de eerste drie boeken van de campagne uit aan Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, en Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer.

Democratie was in 2016 het thema van Nederland Leest, de grootste leescampagne van ons land die na tien succesvolle edities een nieuwe opzet kent. Er stond niet langer één boek centraal, maar een thema. Bij het thema democratie waren drie boeken gekozen, die tot en met woensdag 30 november door de bibliotheken werden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Dat waren Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabel Allende en Morten van Anna Levander. De boeken waren voorzien van een voor- en nawoorden van Özcan Akyol, Gerdi Verbeet, Noraly Beyer en Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut. Lees meer over de boeken >

3boeken_455

De hele maand november legden de bibliotheken, als centrum voor ontmoeting en debat, onze democratie langs de meetlat. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen? Biedt zij de beste garantie voor vrijheid? Bezoekers van de bibliotheken werden om hun mening gevraagd, voordat zij een van de drie boeken mochten uitkiezen. Dat kon ter plekke, maar ook via de Biblio-barometer op geefjemening.nederlandleest.nl. Voorts werden in de bibliotheken honderden activiteiten georganiseerd die bol stonden van de democratie. Daarmee deden meer dan 12 miljoen bezoekers van de biebi in november mee aan het debat over dit onderwerp.

Diverse opiniemakers hebben zich aan de campagne verbonden en hebben een prikkelende column geschreven. Hieronder waren Stine Jensen, Jort Kelder, Pieter Derks, Petra Stienen, Maarten van Rossem, Joris Luyendijk en Hassnae Bouazza. Bij de drie gekozen boeken hebben schrijver Özcan Akyol, voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer en oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet een opiniërende inleiding geschreven.

Slotdebat
Er werden de hele maand november op diverse locaties debatten georganiseerd. Op woensdag 30 november organiseerden dertien bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten waarin heel Nederland kon meepraten over democratie. Verschillende opiniemakers deden hieraan mee, onder wie Frits Bolkestein, Özcan Akyol, Stine Jensen en Dominique van der Heyde. Meer informatie: nederlandleest.nl/debatindebieb.

Nederland Leest werd in 2016 voor de elfde keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).


De vormgeving van de campagne is gedaan door Kesselskramer (Team: Marie Medevielle, campagneschrijver, Merel Witteman (art direction) en Valentina Vos (fotografie).