Onthulling eerste alinea schrijfexperiment Ronald Giphart

Mignon VisserNieuws

Op 1 november is het zover: vanaf dan kun je eindelijk het eindresultaat lezen van het unieke experiment dat Ronald Giphart aanging met de eerste literaire robot ter wereld (Asibot). Een experiment dat inmiddels al tot een wetenschappelijke publicatie heeft geleid. Het wordt de bijzondere aftrap van de start van Nederland Leest. Mens en machine schreven samen een verhaal dat wordt toegevoegd aan het boek van je bieb: Ik, robot van Isaac Asimov.

De allereerste alinea van dat verhaal kun je nu alvast hier lezen.

De robot van de Machine is de mens

Een half jaar na de atomisering van het lichaam van Susan Calvin krijg ik een bericht in mijn neurocircuit. Ik werk op dat moment aan een pamflet over de Machines – mijn visie op hun steeds groter wordende greep op onze Sferen en het leven van de mensen. Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen? Het project is mijn geschenk aan ‘de volken in de onderwereld’, al weet ik dat ik de geschiedenis van de mensheid niet ten volle zal kunnen duiden. Mijn vermogens zijn daarvoor te beperkt, zeker in vergelijking met de histobots van tegenwoordig.

Bekijk of je kunt ontdekken welke zinnen door Ronald Giphart zijn geschreven en welke door Asibot! 

Lees op deze pagina alles over het schrijfexperiment >

Aftrap Nederland Leest in Amersfoort

Op woensdagmiddag 1 november onthullen we het hele verhaal van het unieke experiment bij de aftrap van Nederland Leest in bibliotheek Eemland in Amersfoort. Ronald Giphart vertelt daar over zijn bijzondere samenwerking met de robot en wetenschappers van het Meertens Instituut lichten op interactieve wijze toe hoe zij deze unieke robot hebben ontwikkeld.

Tournee van Ronald Giphart langs bibliotheken

Ronald Giphart bezoekt in november meerdere bibliotheken in het land om te praten over zijn schrijfexperiment en robotica. Kijk waar je hem kunt ontmoeten!

Bekijk het tourneeschema op de pagina Activiteiten >