Nederland Leest 2018: Voeding

Nederland LeestNieuws

Volgens het gezegde zijn we wat we eten. Zou het kloppen? Voor gewoon voeding kunnen we daar onze vraagtekens bij zetten. Maar voor léésvoer geldt het zeker. Want het meeste van onze maaltijden zijn we na een paar dagen weer kwijt. Daarentegen blijven de verhalen, personages en inzichten uit boeken ons altijd bij. Kortom: we zijn wat we lezen.

Wie kan er zonder voeding? Het geeft ons niet alleen de benodigde energie om in leven te blijven, het doet veel meer. Voeding troost ons als we het even moeilijk hebben. Voeding verkwikt ons als we moe zijn. Voeding verrijkt onze dag als we iets verrukkelijks proeven. Voeding houdt ons gezond en houdt de dokter op een afstand. Maar boeken geven ons ook energie. Ze troosten ons, verkwikken ons, verrijken ons leven en houden onze geest gezond. Dus, wie kan er zonder lezen?

Over voeding valt zoveel te schrijven. Het is in veel romans een belangrijk motief, er is een groot aanbod aan informatieve boeken over geschreven en kookboeken horen tot de populairste genres. Een uitgelezen moment om voeding als hét thema van Nederland Leest te kiezen. In de vijf smaken die we tegenwoordig kennen. Al hebben we zoet, zuur, zout, bitter en umami dit keer vervangen door koken, cultuur & lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu. Nederland Leest wordt voor één keer Nederland Eet…