Nederland Leest 2017: Ik, robot

Nederland LeestNieuws

Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in grote getale. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?
De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s en bespreekt het in november. Praat mee! En krijg het boek Ik, robot cadeau.

Ik, robot

Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Cyberboy

Tijdens Nederland Leest leest en praat heel Nederland mee over een bepaald thema en dus ook kinderen. Na het grote succes van vorig jaar staat tijdens de juniorcampagne van Nederland Leest 2017 de spannende pageturner Cyberboy van Tanja de Jonge centraal. In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine? Een even spannend als verrassend boek dat gegarandeerd in de smaak valt bij 10 t/m 14 jarigen. De bibliotheek deelt, in samenwerking met De Bibliotheek op school voor deze campagne het boek uit op (basis)scholen in heel Nederland.

De landelijke bibliotheekcampagne Nederland Leest wordt in 2017 voor de 12e keer georganiseerd door de Stichting CPNB.