Nederland Leest Live!

Nederland Leest Live! is een online tv-uitzending voor middelbare scholieren die op 25 november van 11.30-12.30 via deze website en YouTube wordt gestreamd. Scholieren uit het hele land maken creatieve verwerkingsopdrachten bij de verhalenbundel van Nederland Leest 2015 en gaan in de uitzending in gesprek over het boek. Arie Boomsma presenteert het geheel en A.L. Snijders, de samensteller van de bundel, is te gast.

Meedoen

Scholen die zich in juni via de bibliotheek hebben opgegeven, hebben inmiddels de speciale scholierenbundels op school ontvangen. Creatieve opdrachten van leerlingen staan centraal bij Nederland Leest Live!. De mooiste bijdragen verschijnen, samen met de makers, in de uitzending. Zo wordt de uitzending voor en door leerlingen gemaakt. Wie niet in de uitzending zelf zit, kijkt op school of in de bibliotheek mee naar Nederland Leest Live!.


U kunt al klassen opgeven voor Boekenweek Live! door een e-mail te sturen aan educatie@cpnb.nl. Deze uitzending is tijdens de Boekenweek en gaat over een boek van Boekenweekgeschenkauteur Esther Gerritsen. Alle klassen krijgen na de kerstvakantie de boeken op school geleverd, de deadline voor de opdrachten is 24 februari. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen gelimiteerd.

Nederland Leest Live! 2014

In 2014 stond Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart centraal tijdens Nederland Leest Live!

De mooiste korte verhalen

De speciale scholierenbundel bevat naast de 40 door A.L. Snijders geselecteerde verhalen van o.a. Nescio, Maartje Wortel en Tommy Wieringa, ook vier extra verhalen van Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig). De keuzeopdrachten staan hieronder, deze kunt u voorleggen aan uw leerlingen.

Tafelheer en tafeldame

Tijdens de uitzending is een belangrijke rol weggelegd voor de tafelheer en -dame. Zij schuiven op 25 november aan bij presentator Arie Boomsma en A.L Snijders. Wilt u uw welbespraakte leerlingen terugzien aan de Nederland Leest Live!-tafel? Stuur dan voor 25 oktober een e-mail aan educatie@cpnb.nl. Het liefst met een filmpje waarin de leerlingen zich kort voorstellen.

De keuzeopdrachten

De keuzeopdrachten zijn onderverdeeld in vijf categorieën. Van elke categorie worden de beste inzendingen uitgekozen door de redactie en in de uitzending vertoond. Hieronder vindt u de opdrachten voor de leerlingen. Download de docentenhandleiding Nederland Leest. Opdrachten insturen voor Nederland Leest Live! kan via deze link: http://wetransfer.cpnb.nl naar educatie@cpnb.nl. Uiterlijk 6 november (een week na de herfstvakantie in regio zuid) moeten de opdrachten bij de redactie binnen zijn. De winnende leerlingen krijgen twee weken later bericht.

N.B.

...dat u bij inzending de volledige namen van de leerlingen vermeldt.
...dat de inzendingen geen bestaande film- en geluidsfragmenten mogen bevatten in verband met het uitzenden via YouTube. Daar zitten auteursrechten op.

De opdrachten:
  1. Opdracht 1: FILM
  2. Opdracht 2: MUZIEK
  3. Opdracht 3: SCHRIJVEN
  4. Opdracht 4: KUNST
  5. Opdracht 5: OVERIG

Opdracht 1: FILM

Maak een korte film geïnspireerd door een verhaal of meerdere verhalen. Verfilm bijvoorbeeld je favoriete fragment of maak er een animatie van. Ook kun je een boektrailer maken of een film over de auteur. De film mag niet langer dan anderhalve minuut duren. Let op: bij inzenden mogen de filmpjes nog niet op YouTube te vinden zijn. Na de uitzending verschijnen de mooiste inzendingen op het Nederland Leest YouTube-kanaal.

Tips

Opdracht 2: MUZIEK

Maak een muziekstuk, lied of rap dat gebaseerd is op een van de verhalen uit het boek. 
De tekst mag uit het boek zijn of zelfgeschreven. Het nummer moet live uit te voeren zijn.

Technisch: max. lengte 3.00 min. Insturen als Mp3, maar liefst als filmpje.

Opdracht 3: SCHRIJVEN

Opdracht: schrijf een Zeer Kort Verhaal! Of maak een Zeer Korte Verhalen-bundel. De auteur van de mooiste inzending mag zijn of haar verhaal voorlezen aan de meester van de ZKV’s, A.L Snijders.

Opdracht 4: KUNST

Maak een beeldend kunstwerk dat geïnspireerd is op een van de verhalen. Schrijf daarbij op een A4 waarom het kunstwerk dat je hebt gemaakt goed past bij het boek. Het mag van alles zijn: een schilderij, een kledingontwerp of een fotocollage. Of misschien verzin je iets anders…

Technisch: maak meerdere foto’s van het kunstwerk en stuur deze in.

Opdracht 5: OVERIG

Benut je talent! Maak een game, een lipdub of iets heel anders. Je mag het zo gek maken als je wilt, als het maar voorzien is van een duidelijke toelichting. Vertel daarin waarom je creatie aansluit bij een van de verhalen uit het boek.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Nederland Leest, de Boekenweek, de Poëzieweek, Talent voor Taal, de Literatour en nog veel meer leuke leescampagnes? Geef u dan op voor de onderwijsnieuwsbrief (5x per jaar) van Stichting CPNB en die van Stichting Lezen.

Nederland Leest op School is een project van:

Ontwerp en realisatie website:

Wild Sea