Nederland Leest Junior

Nederland Leest heeft sinds vorig jaar ook een Junior-editie, want ook kinderen willen natuurlijk meepraten over thema’s van de toekomst. En dit jaar hebben we letterlijk met de toekomst te maken met het thema: Robotica.

Het boek dat centraal staat voor kinderen van 10 – 14 jaar (groep 7 en 8 en klas 1 en 2 van het VMBO) is de spannende pageturner Cyberboy van Tanja de Jonge.

Lesmateriaal

In samenwerking met Kunst van Lezen en de Bibliotheek op school (uitgevoerd door Stichting Lezen i.s.m. de Koninklijke Bibliotheek) is lesmateriaal ontwikkeld. Ook is er een handleiding voor docenten en een handleiding voor leesconsulenten.

Cyberboy van Tanja de Jonge

In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine?

Het verhaal:  Kevin zag zijn vriend Bjorn voor het laatst in het ziekenhuis, na een ongeluk, hersendood. Twee jaar later ontmoet hij Bjorn weer. Zijn vriend is wel erg veranderd; het lijkt wel alsof hij geen eigen emoties heeft en de gezichtsuitdrukkingen van andere imiteert. Kevin is de ik-verteller in dit meeslepende verhaal over de consequenties van een vergevorderde geneeskunde waarbij mens en machine gecombineerd worden.

De spanning wordt door Tanja de Jonge in Cyberboy meesterlijk opgebouwd richting een verrassende ontknoping.  Niet alleen blijft lang onduidelijk wat er precies met Bjorn is gebeurd, het verhaal zit bovendien vol mensen met verborgen agenda’s. Voor Kevin wordt de vraag hoe langer hoe meer of Bjorn als mens behandeld moet worden en zo ja hoe hij een vriend van hem kan zijn. Dat maakt Cyberboy ook psychologisch interessant.

Tanja de Jonge is ook educatiespecialist bij Bibliotheek Hoorn. Beluister haar over Cyberboy en robots tijdens haar bezoek aan de Montessori school in Hoorn.

Robot in de klas

Op de Oranje Nassauschool in Geldermalsen kwam een echte robot een ochtendje lesgeven. Dit gastdocentschap is mede mogelijk gemaakt door www.robotsindeklas.nl.

Nederland.Leest.Cyberboy.Final from VideoBird on Vimeo.

 

 

Nieuwsbrief voor scholen

Meld u hieronder aan voor onze onderwijsnieuwsbrief. U krijgt van ons nieuwtjes en lestips over Nederland Leest, maar ook over andere relevante leescampagnes. U kunt aangeven voor welke onderwijsvorm u zich aanmeldt.

 

Uitlevering Cyberboy-schoolpakketten

De bibliotheken konden tot en met 6 juni schoolpakketten voor u bestellen bij de cpnb. Bestelde pakketten worden vanaf 25 september bij bibliotheken afgeleverd.

Inhoud van het schoolpakket:

*32 exemplaren Cyberboy
*Lessuggesties
*1 Affiche Nederland Leest Junior