Giphart – robot schrijfexperiment

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart ging, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen dit uitdagende schrijfexperiment aan voor Nederland Leest 2017.

EenVandaag TV zond op 11 juli een reportage uit. Bekijk de uitzending terug > 

 

Folgert Kasdorp van het Meertens Instituut: ‘We hebben een computer geleerd op basis van zo’n tienduizend boeken wat literatuur is. En op die manier een systeem gemaakt dat dan zelf weer literairachtige teksten zou kunnen maken. (…) ‘Wij zelf kunnen nooit tienduizend romans lezen in ons leven, maar een robot heeft dat zo gedaan. Nou ja, het duurt een weekje. Maar dan heeft hij al die informatie in zich om nieuwe zinnen mee te maken.”.

Het eindresultaat lees je terug als tiende verhaal in het boek van je bieb tijdens Nederland Leest ‘Ik, robot’. Ronald Giphart zei er over tegen NRC Next: ‘Ik typ een paar woorden, de bot geeft een voorzet voor een zin’ ‘Het is niet allemaal even leesbaar en logisch, daar is mijn inbreng nog voor nodig.’

Giphart roemt de voordelen van het schrijven in samenwerking. ‘Ik kan altijd zeggen als het niks is: “Tsja, dat is de schuld van de robot. En als het een geweldig verhaal is, dan zeg ik; ‘ja goed, dat is dan wel dankzij mij ontstaan.

In dagblad Trouw: Giphart schrijft samen met een robot >

Eerdere nieuwsberichten op deze website:

Een robot schrijft een verhaal? Hoe werkt dat?

Mens en machine schrijven samen literair verhaal