Veelgestelde vragen

 

Wat is Nederland Leest?
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Wat is het thema van 2018
Nederland Leest heeft in november 2018 Voeding als thema.

Waarom is het thema van 2018 voeding?
Voeding is altijd een actueel onderwerp waar altijd veel gesprek over gevoerd kan worden, wij zijn immers wat we eten. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij: ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde zorgde dat mensen ouder werden, het heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt’ (The Atlantic, 2013). De CPNB acht daarom de tijd rijp om de gehele maand november Nederland Leest te wijden aan Voeding

Al voordat de mens ontdekte zelf vuur te kunnen maken en zo voedsel kon garen en braden, ontwikkelde zij ook haar smaakervaringen: zuur, zoet, zout, bitter en umami. Sommigen wetenschappers voegen daar tegenwoordig als zesde de vetsmaak aan toe. Om de vijf vast te houden geven we de campagne en het thema Voeding vijf belangrijke en actuele thema’s mee: Koken, Cultuur en lifestyle, Gezondheid, Voedingstechnologie en Milieu.

Wanneer is de campagne Nederland Leest?
De campagne duurt van 1 november t/m 30 november 2018.

Waar speelt de campagne zich af?
Nederland Leest vindt met name plaats in diverse bibliotheken. De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s en bespreekt uitgebreid het thema Voeding.

Wat is het geschenkboek van 2018?
Het geschenkboek is Je bent wat je leest en is geschreven door 5 auteurs ( Charlotte Kleyn, Joëll Broekaert, Marion Pauw, Pierre Wind en Rosanne Hertzberger) en een voorwoord door Nederland Leest ambassadeur Ronald Giphart. De vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.

Waar kan ik de geschenkbundel Je bent wat je leest krijgen?
Je bent wat je leest is verkrijgbaar bij diverse bibliotheken. (LET OP: Informeer bij je lokale bibliotheek over de beschikbaarheid van het boekje.)

Leden en niet-leden mogen het boekje gratis ophalen. Waarom?
Het boekje is een geschenk van de bibliotheken en afgesproken is dat het cadeau wordt gedaan aan leden en niet-leden. Echter kan het zijn dat bibliotheken hier zelf een andere invulling aan geven, het is immers een geschenk.

Door wie wordt de campagne georganiseerd?
Nederland Leest is een campagne van de Stichting CPNB in samenwerking met nbd biblion.

Nederland Leest Junior

Wat is Nederland Leest Junior?
Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een junior-editie. Deze editie wordt speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen in groep 7 en 8 en VMBO-leerlingen in jaar 1 en 2.
Lees meer over Nederland Leest Junior