Drie boeken bij democratie

Nederland LeestGeen categorie

Nederland Leest en debatteert:
‘Geef jouw mening en krijg van de bibliotheek een boek cadeau’

 

Twee hoera’s voor de democratie. Geen drie. Twee is wel genoeg.’ schreef de Engelse auteur E.M. Forster 60 jaar geleden. En hoe staat het er nu voor? Nederland Leest zette na tien succesvolle edities niet meer jaarlijks één boek centraal, maar een thema. In 2016 was dat: democratie. De campagne wilde Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Daarmee sloot Nederland Leest aan bij de functie van de openbare bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat.

Drie boeken waren hierbij gekozen, die de hele maand november door de bibliotheken werden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Maar eerst werd hun mening over een aantal stellingen over democratie gevraagd. De boeken waaruit gekozen kon worden warem:

  • Heer van de vliegen van William Golding met voorwoord van Özkan Akyol
  • Liefde en schaduw van Isabelle Allende met voorwoord van Noraly Beyer en
  • Morten van Anna Levander met voorwoord van Gerdi Verbeet

Lees meer over de 3 boeken op de boekenpagina >

3boeken_455

Debat in de bieb

Tijdens Nederland Leest 2016 legde de bibliotheek onze democratie langs de meetlat. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen? Biedt zij de beste garantie voor vrijheid? Meebeslissen in een referendum: een feest of fiasco? Draait het om de macht van de meerderheid, of wordt juist iedereen gehoord? Hoe zit het met de rechten, maar ook de plichten van de burger? Diverse opiniemakers hadden zich aan de campagne verbonden en dachten mee. Hieronder Stine Jensen, Petra Stienen, Jort Kelder, Bart Jan Spruyt, Gerdi Verbeet, Pieter Derks en Maarten van Rossem.

Op woensdag 30 november organiseerden bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten waarin heel Nederland kon meepraten.

Heer van de vliegen – William Golding (1954)
Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog. Lord of the flies is een klassieker uit de wereldliteratuur.

Liefde en schaduw – Isabel Allende (1986)
Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.

Morten – Anna Levander (2014)
De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

Nederland Leest werd in 2016 – van 1 tot en met 30 november – voor de elfde keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).