Ik, robot cadeau van de bibliotheek

Het jaarlijkse cadeau van de bieb voor leden én niet leden.

Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat je in november in de (deelnemende) bibliotheek gratis kunt krijgen is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

“Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen…Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn.’

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

Lees meer over boek, auteur en robots in de ‘Leeswijzer’ >

Extra: tiende verhaal van Ronald Giphart!

Aan de Nederland Leest-editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Lees erover op de pagina: Giphart – robot-schrijfexperiment >

 

Op school: Nederland Leest Junior

Cyberboy van Tanja de Jonge

Cover Cyberboy (Nederland Leest Junior)Ook voor de jongere leden is er een prachtig boek. Na het grote succes van vorig jaar staat tijdens de juniorcampagne van Nederland Leest 2017 de spannende pageturner Cyberboy centraal.

In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine? Een even spannend als verrassend boek dat gegarandeerd in de smaak valt bij de Nederland Leest Junior-doelgroep: 10 t/m 14 jarigen – van groep 7 op de basisschool tot en met 2 vmbo.

Lees meer op de pagina: Junior >