Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Bekijk de website van uw lokale bibliotheek de actuele agenda en het (online) aanbod.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nederland Leest 2019 in de bblthk Wageningen

9 november 2019 @ 13:00 - 16:30

Gratis

Zaterdag 9 november van 13:00 tot 16:30 vieren we in de bblthk Nederland Leest. Aan bod komen Jan Wolkers, duurzaam tuinieren, natuur en duurzaamheid in het algemeen. Over deze thema’s hebben we lezingen, workshops en een markt met diverse kramen. Dit feest gaat verder op 13 november met om 20:00 een lezing van Cees van Woerkum. Op beide dagen is toegang gratis.

Winterbloei – Jan Wolkers

Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft in deze bundel luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma’s. Dit jaar zal Ronald Giphart het voorwoord schrijven in het geschenkboek van Jan Wolkers. Tijdens de grootste bibliotheekcampagne van Nederland doet de bblthk in de maand november het boek Winterbloei van Jan Wolkers cadeau, zolang de voorraad strekt.

Activiteiten zaterdag 9 november

13.00 – 14.00 uur | Lezing: Het verhaal van de Wolkerstuin
Schrijfster en dichter Florence Tonk geeft een lezing over de Wolkerstuin op Amstelglorie. Hoe kwam Florence als schrijver op het idee om het tuinhuis van Wolkers op Amstelglorie in ere te herstellen? Hoe speelde zijn voormalige volkstuin een rol in natuurbehoud voor Amsterdam? Hoe tuinierde en leefde Jan Wolkers op Amstelglorie, welke boeken schreef hij daar, hoe troffen we het huisje aan in 2016, welke rol speelde Karina Wolkers in het renovatieproces? Welke planten stonden er in de jaren zeventig in zijn tuin en hoe hebben we diezelfde lap grond weer in de geest van Wolkers beplant en teruggebracht naar het origineel? Dit verhaal is gelardeerd met citaten van Wolkers over zijn tuin en van zijn vrouw Karina. Florence is tegenwoordig beheerder van de tuin.

14.00 – 14.30 uur | Lezing: Maak van je tuin een natuurparadijs
Een lezing over duurzaam tuinieren door Greet Steenhuis van Groei&Bloei Wageningen. Met de natuur in Nederland is het slecht gesteld. Klimaatverandering zorgt voor weerextremen en meer aanpassingen. Zeker in onze tuinen is veel winst te behalen om de natuur te helpen. Tijdens deze lezing deelt Greet Steenhuis haar beste adviezen met om op een eenvoudige manier je tuin groener, klimaatbestendiger en diervriendelijker te maken met meer insecten, vlinders, vogels en misschien wel een egeltje. Niet dat je tuin nu meteen op de schop hoeft. Integendeel, met kleine veranderingen is al veel te bereiken.

14.30 uur | Creatieve workshop met materialen uit de natuur
Willeke van Dis en Marja Heijmink een geven een creatieve workshop met materialen uit de natuur, waarbij Jan Wolkers de inspiratiebron is. Bij deze workshop is beperkt plek, dus wees er tijdig bij.

14.30 -16.30 uur | Diverse kramen met tips over tuinen, natuur en duurzaamheid
Eric Meijer
Een verzameling planten maakt nog geen tuin. Er moet samenhang zijn en elke plant- en materiaalkeuze moet ten dienste staan van de gewenste sfeer en ‘geest van de plek’. Ontwerper en adviseur voor klimaatbestendige tuinen Eric Meijer van ‘Eric Meijer – Tuinontwerp & adviesburo’ heeft een specialisatie op gebied van prairieplanten en denkt graag met je mee.

Groei & Bloei
Maak kennis met dé vereniging van mensen die een passie voor tuinen en tuinieren hebben. De vele activiteiten die het hele jaar door gehouden worden, zoals lezingen, excursies, workshops, en kindergroenacties, bevorderen de kennis en het plezier in tuinieren voor verschillende doelgroepen, zoals de Stekkenbeurs in het voor- en najaar. Kom met je plantenvragen naar de stand, waar ook magazines over “Natuurlijk Tuinieren” aanwezig zijn.

KNNV
De KNNV is de landelijke vereniging voor veldbiologie, voor actieve natuurliefhebbers en -beschermers. Voor mensen die graag meer over de natuur, planten en dieren willen weten en ervan genieten. KNNV-leden organiseren natuurexcursies, inventarisaties, lezingen en cursussen, en ze wandelen, fietsen en kamperen veel buiten. Want wat is er leuker dan samen met anderen de natuur te ontdekken? In Wageningen is ook een plaatselijke afdeling Hier kunt u terecht voor lokale activiteiten. Lees meer over de plaatselijke afdeling.

Duurzaamheid & Natuur, gemeente Wageningen (Chantal Steuten)
Chantal Steuten geeft informatie over de mogelijkheden om als inwoner van Wageningen je tuin te vergroenen. Zo vertelt Chantal over de mogelijkheid subsidie te krijgen voor het afkoppelen van regenwater en inventariseert ze aan welke actie van de gemeente behoefte is; wat kan de gemeente voor jou doen om inwoners te helpen hun tuin te vergroenen?

Gegevens

Datum:
9 november 2019
Tijd:
13:00 - 16:30
Kosten:
Gratis
Bekijk de site van Evenement

Organisator

de bblthk… Wageningen
Telefoon:
0317-413352
E-mail:
info@bblthk.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

de bblthk… Wageningen
Stationsstraat 2
Wageningen, Gelderland 6701 AM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0317-413352
Bekijk de site van Locatie