Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Foute boeken?

november 7 @ 14:00 - 15:30

€10

Nederland staat van oudsher bekend als een vooruitstrevend, liberaal en tolerant land dat vrijheid van meningsuiting en van drukpers in de grondwet heeft vastgelegd.

In de tentoonstelling Foute boeken? wordt de bezoeker via de thema’s politiek, religie en maatschappij bevraagd over de impact van boeken. Wanneer je de verschillende voorbeelden in hun context van filmpjes, affiches en krantenartikelen ziet: wat maakt dat dan los?  Sta je voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers of vind je dat die te ver gaat en begrensd moet worden?

Bert Sliggers

Op zaterdag 7 november van 14:00 tot circa 15:30 zal Bert Sliggers in De Cultuurfabriek vertellen over de tentoonstelling Foute Boeken?. Bert was de gastconservator van deze tentoonstelling in het Huis van het Boek. Hij zal dieper ingaan op de verschillende boeken en thema’s in de tentoonstelling en je krijgt de kans om mee te discussiëren. Een kaartje hiervoor kost €10 en is te koop via onze website of bij de klantenservice van De Cultuurfabriek.

Tentoonstelling Foute boeken? in De Cultuurfabriek

In november is op de tweede verdieping in De Cultuurfabriek de tentoonstelling Foute boeken? van het Huis van het Boek te zien.

Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor? Of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen of ‘heidenen’ in Afrika worden bekeerd door missie of zending.

Ook is er aandacht voor de impact door politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veel via kinderboeken. Het zijn meestal boeken die in enorme oplagen zijn verspreid en die bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald. Deze ‘foute’ boeken raken soms verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme.

Gegevens

Datum:
november 7
Tijd:
14:00 - 15:30
Kosten:
€10
Site:
https://www.bibliotheekveenendaal.nl/Agenda/2020/tentoonstelling-foute-boeken.html

Locatie

Bibliotheek Veenendaal (in De Cultuurfabriek)
Kees Stipplein 74
Veenendaal, Utrecht 3901 TP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0318-582669
Site:
www.bibliotheekveenendaal.nl