Geef je mening, jouw stem telt.

In het boek van Lydia Rood, Strijd om Drakeneiland, hebben hebben de kinderen het voor het zeggen, zonder volwassenen. Zij hebben hun eigen regels en maken hun eigen beslissingen. Wat vinden kinderen daar zelf van? Wat zouden zij doen als zij de baas zouden zijn?

Via junior.nederlandleest.nl konden kinderen hun mening geven over onder meer stemrecht voor kinderen en vrijheid van meningsuiting.

nll16_banner_biblio-barometer-junior_1200

 

Slotdebat in bibliotheek Neude, Utrecht: live te volgen

Op woensdagochtend 30 november vond, tussen 10 en 12 uur, het Slotdebat Nederland Leest Junior plaats in de bibliotheek Neude in Utrecht. RTV Utrecht verzorgde een livestream, zodat het Slotdebat, waar o.a. Lydia Rood bij aanwezig was, in alle bibliotheken en scholen in Nederland rechtstreeks te volgen was.

Bekijk de uitzending op 30 november op deze pagina >


Nederland Leest Junior

Kinderen van 10 tot 14 jaar konden meedoen met Nederland Leest. Het centrale thema was ‘democratie’. Wat is een ideale democratie? Wat hoort er wel en wat niet bij? Reken maar dat kinderen daar een eigen mening over hebben. U kunt het met uw leerlingen in de klas bespreken. Op deze site treft u materiaal ter inspiratie en voorbereiding.

Speciaal voor de scholieren is het boek Strijd om Drakeneiland van Lydia Rood opnieuw uitgegeven. Het is geschikt voor groep 7 en 8, maar ook toegankelijk voor vmbo 1 en 2. Uw leerlingen kunnen het cadeau krijgen van hun openbare bibliotheek. Als de bibliotheek bij u in de buurt boeken voor u heeft ingekocht, dan is daarover inmiddels contact met u geweest.

Heeft u geen boeken gekregen om uit te delen, dan kunt u toch meedoen. Het thema is rijk en vooral belangrijk genoeg! Wilt u zich zelf nog wat beter voorbereiden dan heeft SchoolTV de nodige informatie. Ook ProDemos, het Huis van de Democratie, heeft veel lesmateriaal gemaakt.
De les over Strijd over Drakeneiland is overigens prima te gebruiken ook als u het boek niet kunt uitdelen. Fragmenten uit Strijd om Drakeneiland zijn hierin opgenomen. Leuk om mee te beginnen is het filmpje met de schrijfster Lydia Rood, een mooie introductie op het thema. U kunt zo mee aan de slag. Veel plezier!


Download de juiste materialen

Voor leerkrachten
groep 7 & 8

Handleiding en werkblad

Voor docenten
VMBO 1 & 2

Handleiding en werkblad

Handleiding Nederland Leest Junior binnen de Bibliotheek op school

Handleiding


Strijd! Wie bepaalt?


Lydia Rood


Opdracht 5