Twee hoera’s voor de democratie!

‘Twee hoera’s voor de democratie. Geen drie. Twee is wel genoeg,’ schreef de Engelse auteur E.M. Forster. Maar is dat wel zo? De bibliotheek ging op zoek naar de ideale democratie. En iedereen in Nederland kon meepraten.

Stond voorheen één boek centraal tijdens Nederland Leest, draaide de campagne vanaf 2016 rond een thema. En we trapten af met een prachtig thema om over te debatteren, namelijk democratie.

Kijk hier voor een lijst met (slot)debatten in de bieb >

nll16_democratie_960Het volk aan de macht

In een democratie, de bestuursvorm die zijn wortels heeft in het oude Griekenland, heeft het volk het voor het zeggen. In de loop der eeuwen is er veel nagedacht over hoe de ideale staat er uit zou moeten zien. Invloedrijke denkers als Plato en Aristoteles, Machiavelli en Thomas More, Montesquieu, Rousseau en De Tocqueville hebben bijgedragen aan de vele vormen van democratie die er in de wereld zijn ontstaan. Ook nu nog kent vrijwel elk democratisch land zijn eigen systeem, maar de basisprincipes van vrijheid en gelijkheid zijn universeel en bijna overal vastgelegd in een grondwet. Democratie brengt rechten maar ook plichten met zich mee. Daarmee raakt democratie ons allemaal, waarschijnlijk nog meer dan we ons bewust zijn. We hebben met haar te maken in het openbaar bestuur, maar ook binnen de organisaties waarvoor we werken, tot in onze sportclubs en andere verbanden van alledag. Denk maar aan de beslissing naar welke film je zult gaan, welke vakantiebestemming er met een groepje wordt gekozen.

Heeft de meerderheid gelijk?

Hoe vaak klinkt er niet: de meeste stemmen gelden! Logisch toch? Want democratie is ons dierbaar. Sommigen dragen haar zelfs op handen, ver verheven boven het communisme of een dictatuur. Maar is ze altijd de beste bestuursvorm? Is ze dat wel voor alle landen? En hoe democratisch is democratie eigenlijk? Wat werkt op landelijk niveau, werkt dat ook op lokaal niveau? En op Europees niveau? Is de democratie wel bestand tegen de problemen van de 21ste eeuw? Hoe gaat ze om met migratie, populisme, terrorisme? Biedt democratie altijd de beste garantie voor vrijheid? En welke invloed heeft globalisering? En digitalisering? En heeft de meerderheid altijd gelijk? Dit en nog veel meer ging Nederland tijdens de campagnemaand uitvechten.

Geef je mening, krijg een boek

Zelf je mening geven over een aantal actuele stellingen over democratie?
Ga naar geefjemening.nederlandleest.nl en je krijgt van de bieb een mooi boek cadeau (zolang de voorraad strekt).

Bekijk de boeken op de boekenpagina >