Ik, robot cadeau van de bibliotheek

Het jaarlijkse cadeau van de bieb voor leden én niet leden.

Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Ik, robot verscheen in 2004 ook als film, geïnspireerd op het boek met Will Smith in de hoofdrol.

ISAAC ASIMOV (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Daarnaast doceerde hij biochemie aan de universiteit van Boston. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

 

Op school: Nederland Leest Junior

Cyberboy van Tanja de Jonge

Ook voor de jongere leden is er een prachtig boek. Na het grote succes van vorig jaar staat tijdens de juniorcampagne van Nederland Leest 2017 de spannende pageturner Cyberboy centraal.

In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine? Een even spannend als verrassend boek dat gegarandeerd in de smaak valt bij de Nederland Leest Junior-doelgroep: 10 t/m 14 jarigen – van groep 7 op de basisschool tot en met 2 vmbo.

Lees meer op de schoolpagina >