Nederland Leest - naar de homepage
Home Achtergrondinformatie Persberichten, downloads e.a.
A.L. Snijders Nederland Leest Op School Wat is er tijdens Nederland Leest allemaal te doen?
 

Vorige jaargangen

 


Willem Frederik Hermans
 

2014

Maarten 't Hart, Een vlucht regenwulpen

Een vlucht regenwulpen gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld.

     

Godfried Bomans
 

2013

Godfried Bomans, Erik of het klein insectenboek

Erik of het klein insectenboek, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens en diens eigenschappen kennen.

     

Willem Frederik Hermans
 

2012

Willem Frederik Hermans, De donkere kamer van Damocles

Het boek vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, opdrachten uitvoert. Na de bezetting wordt hij gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Heeft Osewoudt hem verzonnen?

     

Remco Campert
 

2011

Remco Campert, Het leven is vurrukkulluk

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boelie, die beiden verliefd zijn op het zestienjarige meisje Panda. Zij steelt geld van een oude man en samen organiseren ze een groot feest waarna niets meer is wat het lijkt, in een wereld van vrije liefde en marihuana.

     

Jacoba van Velde
 

2010

Jacoba van Velde, De grote zaal

De roman De grote zaal – over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis en de relatie met haar dochter – was, net als de auteur Jacoba van Velde (1903-1985), bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Bij verschijnen werd het boek nationaal en internationaal als meesterwerk bestempeld door gerenommeerde recensenten.

     

Hella S. Haasse
 

2009

Hella S. Haasse, Oeroeg

Oeroeg, het roman-debuut van Hella S. Haasse (1918) is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de jongens uit elkaar. Oeroeg is een boek over vriendschap, gesitueerd ten tijde van het complexe proces van dekolonisatie.

     

Harry Mulisch
 

2008

Harry Mulisch, Twee vrouwen

De roman Twee vrouwen van Harry Mulisch (1927-2010) draait om de maatschappelijk niet-geaccepteerde liefde van de twee vrouwelijke hoofdpersonen, de oudere Laura en de jonge Sylvia. De roman legt verbanden met ouder-kindrelaties en man-vrouwverhoudingen. En de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes zijn in het verhaal verweven.

     

Theo Thijssen
 

2007

Theo Thijssen, De gelukkige klas

De gelukkige klas van Theo Thijssen (1879-1943) wordt algemeen beschouwd als een van de meest sociaal-maatschappelijk geëngageerde werken van deze onderwijsvoorvechter. Thijssen – van origine zelf onderwijzer – typeerde zijn in dagboekvorm geschreven De gelukkige klas als ’Een hymne op het onderwijzersschap’.

     

Frank Martinus Arion
 

2006

Frank Martinus Arion, Dubbelspel

Dubbelspel was het debuut van de op Curaçao geboren en getogen schrijver Frank Martinus Arion (1936). Dertig jaar geleden gold de roman dadelijk als verrassend: informatief en vol mensenkennis, humor en inzicht, geschreven in soepel, beeldend Nederlands, verrijkt met elementen uit de Caribische cultuur.

     

 

 

  
 

 

Organisator Met dank aan

Stichting CPNB

Met dank aan De Boekensalon

 

cookieassistant.com